Implantaten en implantologie

Tandimplantaat nodig? U kunt bij onze mondzorgpraktijk in Nijkerk terecht voor gebitsimplantaten, wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden!

Wat is een tandheelkundig implantaat?

Een implantaat is een klein en zeer sterk element van metaal of keramiek. Het fungeert als een kunstwortel. Implantaten worden van een lichaamsvriendelijk materiaal gemaakt (titanium). Het wordt geplaatst op de plek van de ontbrekende tandwortel ter ondersteuning van de kroon. Deze behandeling is wetenschappelijk getest en wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt door gekwalificeerde tandartsen en kaakchirurgen.

De behandelaar beslist samen met u hoeveel implantaten worden geplaatst.  U krijgt een offerte met de geschatte kosten voor het plaatsen van het implantaat en kroon op de implantaat.

Bekijk de video: Plaatsen van een implantaat

Vergoeding

Of u het plaatsen van één of meerdere implantaten van uw zorgverzekeraar vergoed krijgt, hangt af van uw zorgverzekering. Bij medisch indicatie gaat er voorafgaand aan de behandeling een aanvraag naar uw verzekeraar ( de aanvraag wordt door de behandelaar ingediend ).

Doel

Plaatsing van een implantaat kan het verder slinken van de kaak tegengaan en de functie van de gebitsprothese verbeteren. Ook als u één of meerdere tanden of kiezen mist, kan een implantaat worden geplaatst. Hierop wordt dan de kroon of brug geplaatst. Hierbij wordt zowel het esthetische aspect verbetert als de kauwfunctie.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u op de dag van de behandeling gewoon eet en drinkt. U hoeft dus niet nuchter op de afspraak te komen!

Hoe groot is de kans van slagen?

Zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet integreert en moet worden verwijderd. De kans hierop is groter als u rookt.

De eerste  week kunt u het beste zachte voeding eten. Eet liever geen hard voedsel, zoals stokbrood, appels of pinda’s. Het implantaat kan dan goed vastgroeien. U hoeft geen maaltijd over te slaan en u kunt de normale hoeveelheden aanhouden. Eten en drinken kan het beste lauw van temperatuur zijn: niet te heet .

De behandeling

De implantaten worden onder plaatselijke verdoving geplaatst. De behandeling is niet pijnlijk. De wond wordt gehecht met een hechtdraad die vanzelf oplost. Dat kan wel 2 weken duren.

  1. Bij toepassing van een éénfase-implantaat is het implantaat al direct zichtbaar ná de behandeling.

  2. Bij een tweefasen-implantaat wordt het tandvlees over de wond gehecht. Er volgt altijd een tweede, kleinere ingreep onder plaatselijke verdoving. Nadat een kleine opening in het tandvlees is gemaakt, worden opzetstukjes aangebracht op de implantaten. Deze opzetstukjes (healing abutm.) zijn hierna zichtbaar in uw mond.

Is het implantaat vastgegroeid in uw kaakbot en is de genezing van het omliggende tandvlees goed verlopen?

Dit kan 4 tot 6 maanden duren. De behandelaar informeert u of de volgende afspraak voor een afdruk van de kroon na 4 of 6 maanden zal zijn.

Na de behandeling

De klachten kunnen bestaan uit een pijnlijk wondgebied in de mond of enige zwelling met eventueel een bloeduitstorting. Soms verandert het gevoel in de onderlip. De klachten zijn meestal beperkt en kunnen in duur variëren van enkele dagen tot een week. Dit is anders bij het plaatsen van een enkele implantaat, dan bij het plaatsen van meerdere implantaten met een kaakbotreconstructie.  U kunt na de ingreep de voorgeschreven pijnstillers gebruiken.

Poetsen

Start met het poetsen op de plek van het implantaat na een dag met aan zacht tandborstel (chirurgisch tandenborstel). Zo zorgt u ervoor dat u het dopje van het implantaat schoonhoudt. Gebruik de zachte tandenborstel met Perio-Aid gel en poets voorzichtig, zodat het hechtdraad niet losgaat. De hechtingen lossen na 7-14 dagen vanzelf op. Poets na iedere maaltijd en voor het slapen gaan. De eerste 12 weken niet elektrisch poetsen ( dit alleen voor de wond plek ).

Opzetstukje( dopje op implantaat bij tweede fases implantaat )

Het implantaat wordt met een opzetstukje afgesloten. Dit kan los gaan zitten. Dit kunt u bij de praktijk weer vast laten zetten. Wacht niet te lang, anders kan het tandvlees over het implantaat heen groeien.

Geïrriteerd tandvlees

Als uw tandvlees bij het poetsen gaat bloeden, dan is het waarschijnlijk geïrriteerd. Om te voorkomen dat het gaat bloeden, poetst u voorzichtig het geïrriteerde gebied. Ook als het wel bloedt, poetst u goed en zorgvuldig. Als u uw gebit en tandvlees goed schoonhoudt, verdwijnt de irritatie. Als u Perio-Aid in huis heeft, kunt u dit 2x daags gebruiken gedurende 2 weken. Niet naspoelen met water.

Zwelling

Na de behandeling kunt u zwelling verwachten. Dit kunt u beperken door het wondgebied te koelen met een koelelement of ijsklontjes in een washandje. Wissel steeds af: 15 minuten koeling, 15 minuten zonder koeling. Soms ontstaat een bloeduitstorting die langzaam weer verdwijnt en in zeldzame gevallen kan afzakken tot op uw borst.

Pijn

De plaatselijke verdoving is na enkele uren uitgewerkt. Daarna kunt u pijn krijgen. Neem zo nodig een pijnstiller die u heeft voorgeschreven gekregen (ibuprofen 600mg max 3 keer per dag, dit is om de 8 uur) en/of paracetamol 1000 mg (2x 500mg 4 keer per dag, dit is om de 6uur)

Spoelen

De eerste 24 uur na de ingreep NIET krachtig spoelen. Dit kan tot een nabloeding leiden.

Roken en alcohol

Het advies is een week na de behandeling niet te roken en geen alcohol te gebruiken. Dit vertraagt het genezingsproces van uw wond.

 Afspraken volgorde:

  1. Maken kaakoverzichtsfoto (OPT) door tandarts

  2. Implanteren (door implantoloog)

  3. Controle en rest hechtingsmateriaal verwijderen (1 week na behandeling door assistent)

  4. Implantaat vrij leggen en plaatsen van healing abutment (4 tot 6 maanden na implanteren door implantoloog)

  5. Afdruk nemen voor het maken van de kroon of prothese (ten minste 1 tot 2 weken na het implantaat vrij leggen, door implantoloog)

  6. Kroon plaatsen (ongeveer 3 weken na de laatste afspraak, door de implantoloog)

Belangrijk om te onthouden

Na de behandeling gelden de volgende regels.

  1. Als u geen pijn heeft hoeft u niet de pijnstillers in te nemen, uw behandelaar schrijft u eventueel pijnstillers toe. U mag ook kiezen om alleen paracetamol te nemen. Indien u bloedverdunners neemt, mag u geen ibuprofen nemen.

  2. Indien u een recept voor Antibiotica heeft gekregen, moet deze afgemaakt worden. Ook als u geen pijn (meer) heeft.

  3. De eerste 24 uur na de behandeling mag u niet spoelen (wel drinken).

  4. De eerst dag mag u Perio-Aid gel met u vinger aanbrengen op de wondplek.

  5. Na een dag kunt u de implantaten poetsen met een zachte tandenborstel. Met perio-Aid gel.

  6. De eerste 24 uur na de behandeling mag u alleen afgekoeld eten en drinken nuttigen. Liever zacht voedsel eten.

  7. De eerste 6 weken na de behandeling doet u uw gebitsprothese ’s nachts uit.

  8. 4 tot 6 maanden na het implanteren zal een afspraak gemaakt worden voor de vervolgstappen.

    Nieuwe patiënt? Klik dan hier om u in te schrijven! Of bel 033 2458022 voor een afspraak.